ငယ္ရြယ္စဥ္အခ်ိန္မွာ က်မတို႔ ေမာင္ႏွမေတြကမ်ားေတာ့ ေမေမက မုန္႔တစ္ခ်ိဳ႕ကို အိမ္မွာပဲ လုပ္ေကြ်းတတ္ ပါတယ္။ အျပင္ကေန မဝယ္မျဖစ္တဲ့ ဟင္းစားနဲ႔ ေကာ္ဖီခ်ိန္စားဖို႔ မုန္႔ကလြဲရင္၊ ညေနစာ လဘက္ရည္ခ်ိန္ဆို ရင္ မုန္႔တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးျဖစ္ေစ အသုတ္တစ္ခုခုျဖစ္ေစ အိမ္မွာလုပ္ေကြ်းေလ့ရွိပါတယ္။ ေမေမလုပ္ေကြ်းတဲ့ မုန္႔ကို လည္း ေမေမေခၚတဲ့ နာမည္အတိုင္း က်မတို႔ကေခၚၾကတယ္။ မိဘနဲ႔ေနစဥ္ကာလက ေမေမလုပ္ေကြ်းတဲ့မုန္႔ မွန္သမွ်ရယ္ အထက္တန္းေက်ာင္း တက္တဲ့အခ်ိန္ကို ေရာက္လာတဲ့အခါမွာေတာ့ ဖြားဖြား ေဒၚေဒၚတို႔နဲ႔ေန ရတာမို႔ ဖြားဖြား ခ်က္ေကြ်းသမွ် ဟင္းအမ်ိဳးမ်ိဳး လုပ္ေကြ်းသမွ် မုန္႔အမ်ိဳးမ်ိဳးမွန္သမွ်ကို က်မကိုယ္တိုင္ ေမ့မ သြားေအာင္ အခ်ိန္ရရင္ ရသလို လုပ္စားေလ့ရွိသလို က်မရဲ႕သားေတြ အရြယ္ေရာက္လာတဲ့အထိ က်မငယ္ စဥ္က စားဘူးခဲ့တဲ့မုန္႔မ်ိဳးကို ႀကံဳရင္ ႀကံဳသလို ယေန႔အထိ လုပ္ေကြ်းေနဆဲပါ။
အခုသားေတြ ရန္ကုန္ကိုေရာက္ေနတုန္း က်မေခါင္းထဲဝင္လာတာက တစ္ခ်က္ခုတ္ႏွစ္ခ်က္ျပတ္ အေနနဲ႔ မနက္ေကာ္ဖီခ်ိန္မွာ သားေတာ္ေမာင္တို႔နဲ႔ အခုစာဖတ္သူမ်ားကို ပဲန္ကိတ္ လုပ္ေကြ်းလိုစိတ္ပါပဲ။ ပဲန္ကိတ္က လုပ္ရတာ လြယ္ကူသလို အခ်ိန္လည္း သက္သာတာမို႔ စမ္းသပ္လုပ္ၿပီး စားျဖစ္ေအာင္စားၾကေနာ္။ အလုပ္ ပင္ပန္းေနတဲ့အခါျဖစ္ေစ ေက်ာင္းစာေတြေၾကာင့္ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားေနတဲ့အခါမွာ ကုတင္ေပၚလွဲေနရင္ ေတာင္ ေတြး ေျမာက္ေတြးနဲ႔ စိတ္ပိုေလးစရာ ျဖစ္သလို စိတ္ေထြျပားမႈေတြလည္း ပိုမိုမ်ားလာႏိုင္တဲ့အတြက္ ပဲန္ကိတ္ လုပ္စားလိုက္မယ္ဆိုရင္ အာရံုေတြေျပာင္းသြားၿပီး စိတ္ၾကည္ႏူးမႈကိုလည္းရ အဆာလည္း ေျပသြားမွာအေသ အခ်ာပါပဲ။ပါဝင္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ၾကက္ဥ၊ ႏြားႏို႔၊ သၾကား၊ မာဂ်ရင္း (ေထာပတ္ထက္ပိုၿပီး ေမႊးပါတယ္)၊ ႏို႔စိမ္း (မုန္႔ကိုပိုၿပီးစိမ့္ေစပါတယ္) စုစုေပါင္းမွ ၆မ်ိဳးပါပဲ။ ႏို႔စိမ္းမထည့္လည္းရပါတယ္ အိမ္ကအဖြဲ႔ကေတာ့ ၾကက္ဥႀကိဳက္ေတာ့ ၾကက္ဥကိုပိုထည့္သံုးပါတယ္။
ဂ်ံဳမႈန္႔ ႏြားႏို႔ ႏို႔စိမ္း သၾကား ၾကက္ဥ (၆မ်ိဳးေနာ္)
သီးသန္႔ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥ
မုန္႔ရည္ႏွစ္မ်ိဳးကိုေရာေမႊလိုက္ရင္ ၾကက္ဥမ်ားမ်ားထည့္တာမို႔ အခုလိုအေရာင္ျဖစ္ေနတယ္
ဂ်ံဳမႈန္႔ ႏြားႏို႔ ႏို႔စိမ္း(အနည္းငယ္)နဲ႔ သၾကားတို႔ကို ေရာေမႊၿပီး ခေလာက္ပါတယ္။ ၾကက္ဥကိုလည္း သီးျခား ခေလာက္ထားပါတယ္။ ခေလာက္ၿပီး မုန္႔ရည္ႏွစ္မ်ိဳးကို ေရာေမႊပါ။ ဒယ္အိုးေသးတြင္ မာဂ်ရင္း(ေခၚ) ဂီး ေထာပတ္ကို အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး မီးေအးေအးသံုးပါတယ္။ ႏွစ္မ်ိဳးေရာထားေသာ မုန္႔ရည္ကို ဇြန္းျဖင့္ခပ္၍ ထည့္ကာ ၾကက္ဥအခ်ပ္ေၾကာ္သကဲ့သို႔ ေဘးပတ္လည္အဝိုင္းညီေအာင္ ျဖန္႔လိုက္ပါ။ အန႔ံေမႊးလာေသာအခါ က်န္တစ္ဖက္ကို လွည့္လိုက္ပါ။ ၾကက္ဥအခ်ပ္ လိပ္သလိုလိပ္လိုက္ပါတယ္။ ေမႊးၿပီးစားခ်င္စဖြယ္ အနံ႔ေလး ရလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ မိတ္ေဆြတို႔စားဖို႔ ပဲန္ကိတ္အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။ လြယ္တယ္မဟုတ္လားဟင္။
မီးနည္းနည္းေလးနဲ႔အပူေပးလိုက္ပါ
ႏွစ္မ်ိဳးေရာၿပီး မုန္႔ႏွစ္ရည္ကို အခုလို ဇြန္းနဲ႔ ႏွစ္ဇြန္းထည့္ရင္ မုန္႔တစ္ခ်ပ္စာပါ
ပတ္လည္ ညီသြားေအာင္ ဒယ္အိုးကို ဝိုက္ၿပီးလွည့္ပါတယ္
အန႔ံေလးေမႊးလာရင္ ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္လိုက္ပါ
ဆြမ္းေတာ္ကပ္ဖို႔ အရင္ဆံုးဦးဖယ္လိုက္ပါတယ္
ပဲန္ကိတ္ေလးေတြ တစ္ေယာက္ေလးခုဆိုရင္ လံုေလာက္ပါၿပီေနာ္
ႀကံဳတုန္းႀကံဳခိုက္ က်မအိမ္က ဗုဒၶရုပ္ပြားေတာ္မ်ားနဲ႔ ဓာတ္ေတာ္မ်ားကို ဖူးသြားလို႔ရပါတယ္
ေစတနာေလးပါ ေရာထည့္ထားလို႔ထင္ပါရဲ႕ အရင္အေခါက္ေတြထက္ေတာင္ အရသာပိုေကာင္းေနတယ္။
စိတ္ေအး ခ်မ္းစြာနဲ႔ သံုးေဆာင္ႏိုင္ၾကပါေစေနာ္။
ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္
Comments
ႏုိ႔စိမ္းေရာ ႏြားႏုိ႔အက်က္ေရာ ႏွစ္မ်ိဳးလံုး အဆင္သင့္မရွိရင္ တစ္ခုထဲပဲ ထည့္လုိ႕ရလားအစ္မ။ ဒါမွမဟုတ္ ႏုိ႔စိမ္းကုိ ျပန္က်ိဳဖုိ႔ လုိေသးလားဟင္။
Thank you Aunty Tint for this delicious pancake, which makes me miss my sis as we used to make that at home .
ဘုရားလဲ ဖူး ..ကိတ္ေလးလဲ ငမ္းသြားတယ္..
ဗိုက္ဆာတယ္.. ဒီေန႕ အလုပ္ေနာက္က်လို႕
ၿဖစ္သလိုေႏြးလိုက္မွ အန္တီတင့္ ကိတ္ေလးနဲ႕ ၾကံဳေလေတာ႕ ညဘက္ေတာင္ အိပ္ေပ်ာ္မယ္ထင္ဘူး..
:) :) :)
အန္တီတင့္လက္ရာ လာျမည္းသြားပါတယ္ း))
Post a Comment